Ou nou, Sukkasato päättyi siis sunnuntaina, ja jäi kuin jäikin yksi pari sukkia kesken... kovasti koetin saada niitä valmiiksi, mutta ne sukat olivat mallia "purkamisen kautta voittoon", joten työ eteni enemmän takaperin kuin etuperin... eli viimeiseksi sukkaparikseni tämän vuoden sukkasadossa jäivät siis nämä sukat, jotka olivat valmiina jo pari viikkoa sitten:

malli: Skew (ravelry)

lanka: Zitron Trekking Hand  Art 100g

puikko: 2mm pyörö

muutokset malliin: muuten tuli vedeltyä ihan mallin mukaan, paitsi sitten varressa, jota halusin pidentää niin paljon, että koko kerä lankaa menee loppuun, varret ovatkin noin 60 krs pidemmät kuin ohjeessa, samoin yläreunan joustin on noin sentin pidempi. Varressa myös lisäsin silmukoita nilkan kavennusten jälkeen tahtia 2s/4krs, jotta sitten pohje mahtuu sisään!

Lanka on ihanan pehmeää, ja ihanan ohutta! Tämä oli ensimmäinen oikeasti kallis sukkalanka, jota käytin, ja voi että se oli ihanaa neuloa! Nyt täytyy kyllä sanoa, että tällä hetkellä en viitsisi tehdä sukkia kyllä millään muulla kuin ohuilla puikoilla ja ohuella langalla... jouluksi pitäisi kyllä vielä miesten sukkia kutoa 7 veljeksestä, ja nyt se ajatus tuntuu kyllä aika ikävältä.... nämä sukat oli ihana tehdä! 

Mallista täytyy sanoa sen verran, että ensin kauhistuin ohjeen pituutta (tein englanninkielisen ohjeen mukaan, ja vasta sukkien valmistuttua huomasin, että suomennoskin on olemassa...!) ja ajattelin, että tästä taitaa tulla yhtä purkamista ja uudelleen neulomista. Mutta niinpäs vaan ei käynytkään! Ohje oli ihan älyttömän hyvä, ja loppujen lopuksi tosi helppo. Nämä sukat myös opettivat minulle neulojana kaksi asiaa (joo, uskallan tunnustaa, että nyt vasta tajuan, miten vähän neulomisesta oikeasti näköjään tiedän, olisi pitänyt aloittaa "ulkomaalaisten" ohjeiden mukaan neulominen jo kauan sitten. Ne on paljon ammattimaisempia, kuin esim. Novitan ohjeet... tunnen itseni nyt kyllä noloksi......)

Eli, ensin opin mitä silmukkamerkki tarkoittaa:

aiemmin luulin, että se on vaan esim. hakaneula joka lätkästään neuleessa vaikkapa sivusauman kohdalle, ja sitten sitä siirrellään vähän väliä ylöspäin, kun se neuloessa jää kerroksissa sinne minne sen olen kiinnittänyt ja nyt sitten tiedän että silmukkamerkin voi ottaa myös puikolle, ja neuloessa aina se merkki vaan siirretään puikolta toiselle! Miten kätevää! Ja tämä ohje sen minulle opetti!

Ja toinen opetus oli se, miten neulotaan YVK = ylivetokavennus (1s kaventuu) nosta 1s kuin neuloisit sen, 1o vedä nostettu s neulotun yli

 

 

No, älkääs nyt, tottakai osaan tämän kavennuksen neuloa, peruskauraahan se on. Nyt onkin kyse siitä, että miten kavennusreunasta saa kauniin tasaisen, kun väliin tulee kerroksia, joilla ei kavenneta. Aikaisemmin nämä ovat neuleissani tehneet jonkin moista siksakkia, mikä on ärsyttänyt aivan hullun lailla, koska vastaava kavennus jossa vaan neulotaan 2o yht on ollut välikerroksineen kaunista ja tasaista. Ja mitä sitten ymmärsin, no ensiksi ymmärsin sen, että tätä kavennusta en ainakaan voi käyttää, jos haluan tasaisen kavennus-silmukkarivin. Siis, miten neulotaan toisella tavalla 2o yht, että se tähän sopisi...no, ainoa tapa jolla saan tasaisen kavennus-välikerros-silmukkarivistön on seuraava: nostetaan kavennettavat silmukat neulomatta, mutta nostetaan ne samoin kuin jos ne aiottaisiin neuloa oikein, siirretään nostetut silmukat takaisin vasemmalle puikolle siinä asennossa kuin ne nyt ovat (=kääntyneinä), ja nyt neulotaan 2o yht. Ja voilá, siisti tasainen rivi! Ja näissä sukissahan tätä kavennus-lisäysharjoitusta pystyi tekemään oikein urakalla! En kyllä tajua, mikä mun käsialassa on vikana, mutta tuo tavallinen ylivetokavennus ei vaan tule kauniiksi. Ja sitten vielä tavallaan kolmas opetus, jonka kuvat näette tuossa alhaalla:

 

  Tämä on puolestaan silmukoiden lisäämiskohdasta. Ylemmässä kuvassa lisäykset on tehty ohjeen mukaan, ja alemmassa sitten vihdoin tajusin, kun katselin muiden samalla mallilla tekemiä sukkia, että niillä ei ole tuollaisi ärsyttäviä reikiä tuossa lisäyksen vieressä. Ja eihän tässäkään muu auttanut, kuin väännellä silmukkaa ympäri ja neuloa se takareunasta, niin johan tuli siistinpää... En ole vielä kyllä varsinaisesti sisäistänyt, että miksi tämä lisäys käyttäytyi näin, mutta ehkä senkin valaistuksen joskus saan, kun olen varmasti neulomassa tällä ohjeella toisetkin sukat! Jos ei muuta, niin nämä olivat tosi hyvät lisäys-kavennus-harjoitussukat!

Mutta siis kaikki kiitos mallille ja ohjeelle, aivan ihanat sukat ja olivat mukavat neuloa!